Over FeelkesHof

Over heel vroeger, over Felix en FeelkesHof vandaag

Mag de traditie van weleer weer ademen  op FeelkesHof? Wel ja, waarom niet?

Onze oude hoeve ligt temidden van de glooiingen van de Vlaamse Ardennen, tussen Zottegem, Brakel en Zwalm. Een streek waar er al vóór de Romeinse tijd tal van nederzettingen waren en waar sinds mensenheugenis natuur en volkscultuur samengaan. FeelkesHof is een vierkantshoeve met verscholen romaanse kenmerken en een bewogen geschiedenis. Zo was de hoeve oorspronkelijk een neerhof bij een ondertussen reeds lang verdwenen kasteel in Sint-Goriks. De boerderij behoorde daarna geruime tijd toe aan enkele landbezitters tot 1900. Toen kocht Felix De Groote de boerderij waardoor de hoeve in de volksmond ‘FeelkesHof’ werd genoemd. De plek werd een begrip in de buurt.

Tot op de dag van vandaag is de boerderij al vier generaties in dezelfde familie. FeelkesHof was tot in de jaren '90 een traditioneel gemengd familiebedrijf en speelde in het rurale dorp een niet onbelangrijke sociale rol. Menig arbeider en pendelaar uit het dorp kwam na zijn dagtaak met veel genoegen op de hoeve en akkers een handje bijsteken om daarna met veel gemak aan tafel aan te schuiven. Op bijzondere gelegenheden werd al eens als dank een door de boerin zelfgebakken brood uitgedeeld.

In vergelijking met onze huidige tijd en gewoontes is deze interactie en dorpsgebeuren iets wat we op FeelkesHof graag opnieuw willen waarderen. Maar nu noemen we dat locale economie, korte keten, gezond, seizoensgebonden en fairtrade. Als huidige bezielers van FeelkesHof trachten we die moderne visies en werkwijze ook te hanteren en is het ons streven om in de eerste plaats eerlijke en voedzame desembroden uit onze ambachtelijke bakkerij aan te bieden. Daarbij voegen we graag de dagverse groenten uit de moestuin en andere producten van het neerhof, steeds op het ritme van de seizoenen.