Ons brood

Brood ... zoveel mensen, zoveel smaken en evenveel voorkeuren ...

En toch is er een gemeenschappelijk element: naast vorm en smaak is brood een voedzame basis in een gezonde voeding. Maar wat is voedzaam in de betekenis van brood?
Op FeelkesHof willen wij jou broden aanbieden gemaakt op basis van zuurdesem en honingdesem, biologische grondstoffen en zonder toevoeging van gist (tenzij expliciet vermeld of minimaal ter ondersteuning van de desem). Dit alles in combinatie met de factor 'tijd', dat zorgt voor een natuurlijk proces van meel tot brood. Voorafgaand aan de tijd voor het bakken is er een even belangrijke tijd van voorbereiding tijdens dewelke de desems gemaakt en met regelmaat gekoesterd worden.

Maar wat is desem eigenlijk? Door meel met water te vermengen in combinatie met de goede temperatuur komen melkzuurbacteriën tot stand. Tezamen met de natuurlijke gisten komt er een fermentatie op gang die dient als basis om het brood te laten rijzen. Ze geeft een bijzondere smaak aan het brood. Het duurt enkele dagen vooraleer een moederdesem ontstaat. Vanuit de moederdesem maken we de voordegen voor de broden. Op FeelkesHof onderhouden wij verse desems van spelt, tarwe, rogge en maken we regelmatig honingdesem. Het geeft de broden een milde, zure toets en laat een goede smaakontwikkeling van het graan toe. Dit is onze basis en ... van hieruit mag de creativiteit zich ontwikkelen ...

 

Op de bakdag staan alle ingrediënten klaar en is het handen uit de mouwen steken! Naast de ambachtelijke handelingen staat alles in het teken van een creatief samenspel tussen desem, de ambachtsman en de drie basisgrondstoffen: meel, water en zout. Het bakken is een gevrijwaarde tijd waarin deze drie basisgrondstoffen tot een voedzaam geheel komen. Een wondere wereld van alchemie ontluikt waarbij een verbinding tussen brood en bakker ontstaat.
Door aandacht te hebben voor het brood in wording acht je ook alle andere vormen in de cyclus van de boer, het rijpend graan op de akker, de vakkennis van de molenaar tot de laatste schakel van kneden en bakken van het voedzame brood op je tafel.
De weg van het brood is een compleet verhaal van een schoon product.

 

Het is met veel overgave dat ik als bakker aan dit broodverhaal wil deelnemen en zo een steentje wil bijdragen aan een vernieuwde broodcultuur. Het maakt het brood tot een bezield product. En als dat zijn natuur mag volgen, krijgt echtheid een wondere vorm en smaak.

 

Toen in het najaar van 2019 zich een keerpunt in mijn leven aankondigde, heb ik dit broodverhaal alle aandacht en een plaats gegeven. Na vele jaren bakplezier als hobby, volgde ik opleiding binnen de bakkersmodule van het CVO en had ik het geluk een stage te mogen lopen bij de Broodbroeders in Mechelen. Daarnaast gaat mijn bijzondere dank uit naar Sigrid Dewaele en Johan Weyens voor het delen van hun kennis. Dit heeft het maken van zuurdesembrood voor mij tot een helende activiteit gebracht. Ik ben geen bakkerszoon, wel een boerenzoon die in zijn kindertijd grootmoeder vaak aan de hout gestookte broodoven zag staan. Het brood bakken was toen ook geen exacte wetenschap, maar het was kijken, voelen, het proces toelaten en genieten. Nu bak ik op steen in een elektrische oven. De houtoven staat  nog op de boerderij en of die nog operationeel komt, laat ik nu nog even los maar wie weet …

kleinschalig, verbindend, belevend
welkom op FeelkesHof
voor heerlijk geurend brood
een bijdrage tot een feestmaal
voor elk